Overige essentiële vetzuren (Omega 6, 7 en 9)
Naast de belangrijke omega 3- familie onderscheiden we nog enkele omega families:
Omega 6
Net als omega 3-vetzuren hebben omega 6-vetzuren ook belangrijke functies in het lichaam. Ze dragen bij aan de werking van alle cellen. Ze dragen o.a. bij aan de structuur en functie van het celmembraan.
We onderscheiden 2 belangrijke omega 6 vetzuren:
- Linolzuur (LA)
- Gamma-Linoleenzuur (GLA)
LA wordt gevonden in plantaardige oliën, evenals in veel zaden (en hun oliën) en noten, waaronder lijnzaad en walnoten. Het wordt ook aangetroffen in dierlijke producten zoals rood vlees.
GLA wordt gevonden in verschillende plantenzaden (en hun oliën), zoals bernagie (borage), teunisbloem, hennep en zwarte bessenzaden.
Linolzuur (LA)
Aangezien LA van de omega 6-familie niet in het lichaam kan worden geproduceerd, wordt het als essentieel beschouwd en moet het uit de voeding worden verkregen. Het is het meest voorkomende meervoudig onverzadigde vetzuur in ons dieet. LA kan door het lichaam worden omgezet in GLA.
Gamma-Linoleenzuur (GLA)
Zoals hierboven vermeld, wordt GLA aangetroffen in verschillende plantenzaden (en hun oliën), zoals bernagie (borage), teunisbloem, hennep en zwarte bessenzaden.
Traditioneel worden zowel teunisbloemolie als borageolie door vrouwen gebruikt bij ongemakken rondom de menstruatie te beheren *.
Ze worden ook allebei traditioneel gebruikt voor het behoud van een gezonde huid en bindweefsel *.
Omega 7 vetzuren
In tegenstelling tot ALA en LA uit respectievelijk de omega 3- en omega 6-families, zijn de omega 7-vetzuren geen essentiële vetzuren voor mensen omdat ze endogeen (door het lichaam zelf) kunnen worden geproduceerd. Het enkelvoudig onverzadigde vetzuur palmitoleïnezuur is een van de 8 vetzuren die deel uitmaken van de omega 7-reeks.
Duindoorn is een rijke bron van palmitoleïnezuur en duindoornolie-supplementen winnen aan populariteit in de recente tijd. Er zijn niet al te veel rijke bronnen van dit specifieke omega 7-vetzuur, hoewel zowel macadamia-olie als avocado-olie er enige bevatten, net als sommige vette koudwatervissen.
Lees hier meer
Omega 9 vetzuren
In tegenstelling tot ALA en LA uit respectievelijk de omega 3- en omega 6-families, zijn de omega 9-vetzuren, net als de omega 7-vetzuren, geen essentiële vetzuren voor mensen omdat ze endogeen (door het lichaam zelf) kunnen worden geproduceerd. Maar dat betekent niet dat ze niet belangrijk zijn voor een goede gezondheid.
Het enkelvoudig onverzadigde vetzuur oliezuur is het belangrijkste omega 9-vetzuur in het dieet en is het meest voorkomende vetzuur in de natuur. Een van de redenen waarom de interesse in omega 9-vetzuren is gegroeid, is het gevolg van de waargenomen gezondheidsvoordelen van het consumeren van een mediterraan dieet, dat rijk is aan oliezuur uit olijfolie. Andere voedingsbronnen van oliezuur zijn onder andere avocado, enkele noten en zaden (en hun oliën), evenals eieren, gevogelte en andere vleessoorten.
Lamberts heeft in het assortiment ook een combinatie van de belangrijke vetzuren Omega 3-6-9, presentatie: 120 capsules. Klik hier voor meer informatie.
Nader belicht:
Teunisbloemolie
|