Overige essentiële vetzuren (Omega 6, 7 en 9)

Overige essentiële vetzuren (Omega 6, 7 en 9)

Naast de belangrijke omega 3- familie onderscheiden we nog enkele omega families:

Omega 6
Net als omega 3-vetzuren hebben omega 6-vetzuren ook belangrijke functies in het lichaam. Ze dragen bij aan de werking van alle cellen. Ze dragen o.a. bij aan de structuur en functie van het celmembraan.

We onderscheiden 2 belangrijke omega 6 vetzuren:

  • Linolzuur (LA)
  • Gamma-Linoleenzuur (GLA)

LA wordt gevonden in plantaardige oliën, evenals in veel zaden (en hun oliën) en noten, waaronder lijnzaad en walnoten. Het wordt ook aangetroffen in dierlijke producten zoals rood vlees. 

GLA wordt gevonden in verschillende plantenzaden (en hun oliën), zoals bernagie (borage), teunisbloem, hennep en zwarte bessenzaden.

Linolzuur (LA)
Aangezien LA van de omega 6-familie niet in het lichaam kan worden geproduceerd, wordt het als essentieel beschouwd en moet het uit de voeding worden verkregen. Het is het meest voorkomende meervoudig onverzadigde vetzuur in ons dieet. LA kan door het lichaam worden omgezet in GLA. 

 

Gamma-Linoleenzuur (GLA)
Zoals hierboven vermeld, wordt GLA aangetroffen in verschillende plantenzaden (en hun oliën), zoals bernagie (borage), teunisbloem, hennep en zwarte bessenzaden.

Traditioneel worden zowel teunisbloemolie als borageolie door vrouwen gebruikt bij ongemakken rondom de menstruatie te beheren *.
Ze worden ook allebei traditioneel gebruikt voor het behoud van een gezonde huid en bindweefsel *.

* = Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 

Omega 7 vetzuren
In tegenstelling tot ALA en LA uit respectievelijk de omega 3- en omega 6-families, zijn de omega 7-vetzuren geen essentiële vetzuren voor mensen omdat ze endogeen (door het lichaam zelf) kunnen worden geproduceerd. Het enkelvoudig onverzadigde vetzuur palmitoleïnezuur is een van de 8 vetzuren die deel uitmaken van de omega 7-reeks.

Duindoorn is een rijke bron van palmitoleïnezuur en duindoornolie-supplementen winnen aan populariteit in de recente tijd. Er zijn niet al te veel rijke bronnen van dit specifieke omega 7-vetzuur, hoewel zowel macadamia-olie als avocado-olie er enige bevatten, net als sommige vette koudwatervissen. 
Lees hier meer 

Omega 9 vetzuren
In tegenstelling tot ALA en LA uit respectievelijk de omega 3- en omega 6-families, zijn de omega 9-vetzuren, net als de omega 7-vetzuren, geen essentiële vetzuren voor mensen omdat ze endogeen (door het lichaam zelf) kunnen worden geproduceerd. Maar dat betekent niet dat ze niet belangrijk zijn voor een goede gezondheid.

Het enkelvoudig onverzadigde vetzuur oliezuur is het belangrijkste omega 9-vetzuur in het dieet en is het meest voorkomende vetzuur in de natuur. Een van de redenen waarom de interesse in omega 9-vetzuren is gegroeid, is het gevolg van de waargenomen gezondheidsvoordelen van het consumeren van een mediterraan dieet, dat rijk is aan oliezuur uit olijfolie. Andere voedingsbronnen van oliezuur zijn onder andere avocado, enkele noten en zaden (en hun oliën), evenals eieren, gevogelte en andere vleessoorten.

Lamberts heeft in het assortiment ook een combinatie van de belangrijke vetzuren Omega 3-6-9, presentatie: 120 capsules. Klik hier voor meer informatie.

Nader belicht:
Teunisbloemolie
Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van de teunisbloem (Oenothera biennis). Oorspronkelijk komt de plant uit Noord- en Zuid-Amerika, maar de plant komt vandaag de dag ook veel in Europa voor.
Bron van gammalinoleenzuur
Teunisbloemolie is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV), waaronder linolzuur (LA) en Gammalinoleenzuur (GLA), en bevat weinig verzadigde vetzuren. Linolzuur komt rijkelijk voor in veel plantaardige oliën, maar voor GLA is Teunisbloemolie een van de weinige rijke bronnen. Het lichaam kan GLA zelf aanmaken uit linolzuur, maar een aanvulling kan soms toch zinvol zijn.
Teunisbloemolie kan worden gebruikt ter ondersteuning van een normale menstruatiecyclus en/of voor de verzorging van de huid van binnenuit. Daarnaast draagt het bij aan het behoud van een evenwichtige immuunrespons. 

Lamberts Teunisbloemolie
Lamberts Teunisbloemolie is een olie van hoge kwaliteit, speciaal geselecteerd vanwege zijn zuiverheid en consistente GLA-gehalte, en elke capsule levert ook 83% RI van vitamine E.

 

Productenoverzicht:

Teunisbloemolie 500mg    180 capsules
Teunisbloemolie 1000mg
     90 capsules
Teunisbloemolie met Borageolie 1000mg    90 capsules
Borageolie (High GLA)                                       90 capsules

Borageolie
De borageplant (Borago officinalis, ook wel komkommerkruid of bernagie genoemd, is ook rijk aan GLA. Borage bevat zelfs veel meer GLA dan de teunisbloem. Borageolie bevat 23% GLA, waar teunisbloemolie 8 tot 10% GLA bevat.
Het lichaam kan GLA in principe zelf aanmaken uit linolzuur, echter kan het in situaties waarin er een verhoogde behoefte bestaat zinvol zijn om aan te vullen met een GLA-voedingssupplement. Factoren die hierbij een rol kunnen spelen, zijn een te hoge consumptie van transvetzuren, verzadigde vetten, suiker, alcohol en koolhydraten. 
Lamberts Borageolie
De Borageolie capsules bevatten zuivere gestabiliseerde Borageolie met een gegarandeerd niveau van 215mg GLA per capsule (waardoor 1 capsule per dag al volstaat) en is zo een van de hoogst geconcentreerde op de markt.

GMP
Lamberts produceert de Teunisbloemolie producten conform GMP
Lees hier meer
Wat is GMP (Good Manufacturing Practice)?

 

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen