Huid

Huid

Onze huid

Onze huid, die met een gewicht van meer dan 3 kg ons grootste orgaan vormt, is voor ons van grote betekenis. De huid fungeert o.a. als een waterdichte barrière om het verlies van water te voorkomen. Verder isoleert de huid ons lichaam tegen extreme temperaturen en beschermt het de onderliggende weefsels tegen schadelijk zonlicht en vormt het onze eerste verdedigingslinie tegen bacteriële infecties. De huid kan oprekken als we ons bewegen en zichzelf herstellen in geval van een beschadiging. 

Onze huid wordt ouder

Zolang we jong zijn produceert ons lichaam voldoende collageen en elastine-vezels, zodat er een balans bestaat tussen afbraak en vernieuwing van deze eiwitten. Op een bepaald moment zal die balans bij iedereen doorslaan in de richting van nadruk op meer afbraak: ook onze huid wordt ouder. Sommige mensen zijn in de gelukkige omstandigheid dat veranderingen wat langer uitblijven, en zo wordt er gezegd 'je ziet er geweldig uit voor je leeftijd'. Waarom geldt dit voor de ene persoon meer als voor de ander, en wat kunnen we doen om onze huid er jong uit te laten zien?

Uw genen spelen een rol

Wanneer de productie van collageen in evenwicht is met de afbraak ervan behoud de dermis van de huid haar elasticiteit en stevigheid en blijft op de juiste dikte. De hydratatie van de huid blijft, doordat het netwerk van kleine bloedvaten ook op peil blijft, in dat geval ook in tact. Als gevolg daarvan ontstaan er geen vouwen en/of fijne lijntjes aan het huidoppervlak: de huid blijft in tact. Het moment waarop de balans doorslaat in de richting van meer afbraak, hetgeen leidt tot de bekende verandering van de huid, is sterk individueel bepaald. De snelheid waarmee het gebeurd is grotendeels afhankelijk van onze genen. Op deze intrinsieke factoren kunnen we vanzelfsprekend weinig tot geen invloed uitoefenen.

Externe factoren

Leeftijd, maar ook factoren van buitenaf, waaronder onze voedingsomstandigheden en de oxidatieve schade aan gezonde huidcellen door luchtvervuiling en UV-straling kunnen invloed hebben op de balans tussen afbraak en vernieuwing van o.a. collageen. Op deze zogenaamde extrinsieke factoren kunnen we wel invloed uitoefenen. Door de huidcellen te helpen beschermen tegen oxidatieve schade. 

De invloed van oxidatieve schade door UV-straling

Vooral de invloed van oxidatieve schade van gezonde huidcellen door UV-straling verdient onze aandacht. Blootstelling aan UV licht en luchtvervuiling verhoogt het aantal circulerende vrije radicalen in het lichaam. Een antioxidant (Vitamine C), dat in staat is de vrije radicalen te neutraliseren, levert een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Het vermijden van directe blootstelling en het beschermen van jezelf met zonnebrandcrème zullen helpen de invloed van oxidatieve schade op gezonde huidcellen te beperken.
 

Wanneer de productie van collageen in evenwicht blijft met de afbraak ervan behoud de dermis van de huid haar elasticiteit en stevigheid en blijft op de juiste dikte. De hydratatie van de huid blijft, doordat het netwerk van kleine bloedvaten ook op peil blijft, in dat geval ook in tact. Als gevolg daarvan ontstaan er minder vouwen en/of fijne lijntjes aan het huidoppervlak: de huid blijft langer in tact.

Extra bescherming tegen UV straling

Iedereen weet dat het belangrijk is om de huid goed te beschermen tegen de invloed van de zon, om zo de invloeden van oxidatieve schade door UV-straling tegen te gaan. Daarom bedekken we de huid tegen direct zonlicht en/of smeren we een hoge factor zonnecrème voordat we in de zon gaan. Maar weinig mensen weten dat bepaalde specifieke voedingsstoffen daadwerkelijk kunnen worden gebruikt door het lichaam om de huid te helpen beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling. Toch is dat een goed gedocumenteerd wetenschappelijk principe. 

Natuurlijke bescherming voor collageen

Onderzoek heeft aangetoond dat specifieke “huidvitaminen”, zoals vitamine C, biotine en niacine de huid van binnenuit ondersteunen. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de structuur van de huid, het onderhuids bindweefsel en de bloedvaten in de huid. Vitamine C helpt bij de bescherming van huidcellen tegen oxidatieve schade door luchtvervuiling en UV straling. Vitamine C is verder gunstig voor elastische aderen en ondersteunt het behoud van een sterke vaatwand en is daarmee van belang voor een goede conditie van de bloedvaten. Biotine en Niacine dragen bij tot de instandhouding van een normale huid en slijmvliezen. Ze voeden de huid van binnenuit en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid. 

Welke voeding is goed voor je huid?

  • Omega-3 rijke voeding
    • Bronnen van omega-3 zijn o.a. verse vette vis (bijvoorbeeld haring en zalm), maar ook rauwe en pure plantaardige vetten en oliën zoals kokosnootolie, walnoten en lijnzaadolie.
  • voeding rijk aan antioxidanten
    • Bosbessen staan erom bekend dat ze zeer rijk zijn aan antioxidanten en polyfenolen
      De plantaardige antioxidanten en fytochemicaliën in bosbessen beschermen
      de huidcellen tegen schade en aantasting, waardoor de huid langer jong blijft.
      Ook groene thee zit vol antioxidanten.
  • Gefermenteerde voeding
    • Het eten van gefermenteerd voedsel draagt tevens bij aan een gezonde darmflora. Deze bacteriën zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid omdat zij de spijsvertering reguleren, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en omdat zij erg voedzaam zijn.
      Goede voorbeelden zijn o.a. zuurkool, zuurdesembrood, kefir en miso.
  • Water
    • Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Droog je uit, dan wordt je huid minder elastisch en wat slapper. Dagelijks 1,5 liter drinken is voldoende om dat te voorkomen.

Voeding welke je beter kunt vermijden:

  • Bewerkte levensmiddelen, granen, suiker en suikerhoudende producten, cafeïne, verzadigde vetten, transvetten en melkproducten kun je beter laten staan.
  • Vermijd alcohol en stop met roken.

Zorg daarnaast ook voor regelmatige beweging en voldoende nachtrust.

 

Hulp bij de bescherming door planten

Planten en onderdelen van planten groeien, hangen en staan veelal in het volle zonlicht. Toch houden zij dat prima vol. Hoe doen zij dat toch? Planten beschermen zichzelf tegen oxidatieve schade door UV-straling met behulp van speciale verbindingen en pigmenten. Vele daarvan vormen belangrijke voedings-stoffen voor ons, die we binnenkrijgen als we groene bladgroenten, bessen en vruchten eten. Veel van deze voedingsstoffen, waaronder bepaalde stoffen, die worden gevonden in de Vitis vinifera (druif), Vaccinium myrtillus (blauwe bosbes) en Camelia sinensis (groene thee) worden geclassificeerd als antioxidanten. Het lichaam gebruikt deze antioxidanten om lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo helpen zij de cellen van de huid, eveneens van binnenuit, te beschermen tegen vrije radicalen. Daardoor beschermen beide planten de huid bij veroudering door vrije radicalen.

Deze planten beschermen de huid, van binnenuit, tegen UV-straling en zon. Voor iedereen, maar met name voor mensen met een zongevoelige huid, bieden zij een extra optie, om zich te beschermen tegen zon en UV-straling. Zij beschermen de huid ook tegen veroudering en verlies aan vitaliteit. Het is goed voor het bindweefsel in de huid en houdt het uiterlijk fris en jeugdig. 

Colladeen Derma Plus

Colladeen Derma Plus bevat drie heilzame planten: Vitis vinifera, Vaccinium myrtillus en Camelia sinensis. De Vitis vinifera en Vaccinium myrtillus bevatten grote hoeveelheden OPC’s.
Colladeen Derma Plus, dat is ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, bevat verder vitamine C, Biotine en Niacine. De vitamine C in Colladeen Derma Plus draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid en voor het bindweefsel en de bloedvaten in de huid. Vitamine C helpt bij de bescherming van huidcellen tegen luchtvervuiling en oxidatieve schade door UV straling. Vitamine C is gunstig voor elastische aderen en ondersteunt het behoud van een sterke vaatwand en is daarmee van belang voor een goede conditie van de bloedvaten.
Biotine en Niacine dragen bij tot de instandhouding van een normale huid, normaal haar en slijmvliezen. Ze voeden de huid van binnenuit en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid.

Voor wie is Colladeen Derma Plus geschikt?

Colladeen Derma Plus bevat voornamelijk natuurlijke ingrediënten waarvan niet bekend is dat ze een interactie hebben met andere stoffen. Daarom is Colladeen Derma Plus geschikt voor alle volwassenen en in het bijzonder voor diegenen die goed willen zorgen voor de:

  • Conditie van de huid
  • Bescherming van de huid tegen UV straling en luchtvervuiling
  • Conditie van de bloedvaten

Moet ik nog steeds een zonnecrème gebruiken?

Ja, het is belangrijk de gebruikelijke bescherming van de huid tegen direct zonlicht, zoals het afdekken van de huid en/of het gebruik van een crème, te handhaven.

Colladeen Derma Plus is o.a. verkrijgbaar via schoonheidssalons, -praktijken en klinieken. En ook bij de betere drogist en/of reformzaak.

Klik hier voor een overzicht van salons waar Colladeen Derma Plus verkrijgbaar is.

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen