Q10

Q10

Co Q10 is een vitamineachtige substantie die voorkomt in de mitochondriën van iedere cel in ons lichaam. Het zijn deze mitochondriën die verantwoordelijk zijn voor 50% van de energie die wordt gehaald uit de voeding.

 

Q10 in de voeding

Co-enzym Q10 kan in principe door het lichaam uit het aminozuur tyrosine worden aangemaakt. Dit is een gecompliceerd proces en is afhankelijk van de aanwezigheid van ten minste zeven vitaminen (vitamine B2, B3, B5, B6, foliumzuur, vitamine B12 en vitamine C) en verschillende spoorelementen.

In het lichaam van een gezonde volwassene is in totaal ongeveer 0,5 tot 1,5 gram co-enzym Q10 aanwezig. Cellen die veel energie nodig hebben, zoals hart-, nier-, lever- en spiercellen, bevatten relatief veel mitochondria, en dus ook veel co-enzym Q10.

Co-enzym Q10 komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor. Via de voeding nemen we dagelijks circa 3-5 milligram op. Relatief rijke bronnen zijn orgaanvlees (vooral) lever, vis (sardines, ansjovis, makreel, zalm) en gevogelte. Het kookproces vernietigt echter helaas de Co Q10. Hoewel het lichaam in staat is de stof zelf aan te maken, neemt die productie af naarmate we ouder worden.

 

Lamberts en Q10

Lamberts heeft een assortoment Q10 producten welke mede ontwikkeld zijn door Dr. Len Mervyn, een van de onderzoekers die Q10 voor het eerst ontdekt heeft bij de mens in de jaren 60. Dr. Mervyn is nog steeds verbonden aan Lamberts als consultant. Daarom hebben we het gevoel dat we heel veel weten over deze belangrijke voedingsstof!

 

Ubiquinon of Ubiquinol?

CoQ10 is in de meeste supplementen aanwezig in de geoxideerde vorm (ubiquinon), die, eenmaal in het lichaam, gemakkelijk kan worden omgezet in de "actieve" vorm (ubiquinol), de vorm zoals die ook voorkomt in ons lichaam.
De meeste mensen zijn goed in staat om deze omzetting eenvoudig te doen maar voor ouderen kan dit soms lastiger plaatsvinden.

Lamberts heeft ook een Q10 in haar assortiment in deze "actieve" vorm: Ubiquinol 100mg. Meestal is Ubiquinol als grondstof veel duurder omdat het zeer instabiel is buiten het lichaam. Lamberts heeft er bewust voor gekozen deze vorm betaalbaar te houden.

 

Lamberts heeft de keuze uit diverse Q10 varianten:

Co-Enzym Q10 30mg, Co- Enzym Q10 100mg, Co-Enzym Q10 200mg en Ubiquinol 100mg

 

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen