Spieren en Gewrichten

Spieren en Gewrichten

Wat is het bewegingsapparaat?

Samen met de botten vormen je spieren en gewrichten het bewegingsapparaat. Door onvoorzichtigheid of ongelukken kun je last krijgen van een deel daarvan. Ook kunnen er afwijkingen ontstaan die of aangeboren dan wel het gevolg van slijtage zijn.

Om goed te kunnen bewegen is het belangrijk dat je spieren en gewrichten soepel zijn. Hiervoor kun je zorgen door een gezonde levensstijl, maar dit is niet altijd voldoende. Soms kan het zomaar in je rug schieten of met je werk overbelast je arm te veel. In dat geval kun je proberen om je problemen met verschillende therapieën te verhelpen.  

Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?

Heb je een blessure die maar niet over gaat of last van pijn bij dagelijkse activiteiten? Of heb je een bewegingsbeperking? Dan kan een fysiotherapeut je misschien verder helpen. Samen met de fysiotherapeut bekijk je of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij je past. 

Goed bewegen is gezond

Bewegen hoeft niet altijd sport te zijn. Dansen, een wandeling maken met flink de pas erin, op de fietsboodschappen doen. Dat zijn stuk voor stuk vormen van beweging die goed zijn voor je gezondheid in het algemeen. Bovendien wordt de kans op hart- en vaatziekten,  botontkalking, overgewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk en spierpijn minder als je beweegt. Helemaal als je daarbij een gezonde leefstijl hanteert die je gezondheid extra bevorderen, zoals: 

  • niet roken 
  • matig alcoholgebruik
  • gezonde voedingsgewoonten.
  • Loop of fiets naar je werk.
  • Neem de trap in plaats van de lift.


Twijfel je over wat de oorzaak is en gaan de klachten niet binnen enkele dagen over? Raadpleeg dan je huisarts.

 

Een goede warming-up voorkomt blessures?

Met een goede warming-up kun je veel blessures voorkomen. Voor een goede warming-up trek je minstens vijf tot zeven minuten uit. Doe geen oefeningen die te zwaar zijn, maar die wel alle spieren activeren. In een kalm tempo fietsen, touwtje springen of een stevige looppas, bijvoorbeeld. Door de fiets te nemen naar de sportschool warm je al lekker op. Je spieren vragen daardoor vanzelf meer bloed, waardoor je hartslag stijgt.

Een echt goede warming-up gaat ook gepaard met rekoefeningen, waarbij de spieren die je even later (intensief) gaat gebruiken, betrokken zijn. Die spieren lopen namelijk de meeste kans op blessures. Het rekken van de spieren kun je het beste afwisselen met lichte, ontspannen bewegingen (fietsen, lopen).

Wij worden ouder, ons lichaam wordt ook ouder!

We willen er vaak niet aan geloven, maar het lichaam waar we een heel leven gebruik van maken wordt langzaam ouder en dus gaat de conditie van de verschillende lichaamsdelen achteruit. Dit proces is niet te stoppen. Gelukkig kan je het wel binnen de perken houden als je goed voor je lichaam bent en dat wil zeggen dat je gezond eet, niet te veel aan de alcohol zit of rookt en voldoende beweging krijgt.

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen