Vegetariërs/veganisten en het belang van vitamine B12

Vegetariërs/veganisten en het belang van vitamine B12

Alles over vitamine B12


Wat is vitamine B12?

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, draagt bij tot een normale vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Vitamine B12 draagt ook bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en tot de normale werking van het immuunsysteem. Ook speelt het een rol bij het celdelingsproces.

Vitamine B12 heeft een uiterst complexe moleculaire structuur. Er bestaan vier vrijwel identieke vormen: cyanocobalamine, hydroxocobalamine, adenosylcobalamine en methylcobalamine. Alle vormen bevatten het biochemisch zeldzame element kobalt. Slechts bepaalde bacteriën kunnen vitamine B12 produceren. Vele van die bacteriën zijn onderdeel van de dierlijke darmflora, en daarom komt vitamine B12 vrijwel alleen voor in dierlijke producten. 
 

Vitamine B12 in dierlijke producten

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine en komt alleen voor in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. (In 100 gram rundergehakt zit 1,9 microgram vitamine B12). Veganisten wordt aangeraden een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12.

 

Hoe wordt vitamine B12 opgenomen? 

Vitamine B12 is in de voeding gebonden aan een eiwit. In de maag wordt onder andere door het maagzuur het eiwit losgekoppeld van de vitamine B12. Vervolgens bindt vitamine B12 in de dunne darm zich aan een ander eiwit: ‘Intrinsic Factor’. Dit eiwit wordt in de maag gemaakt, maar koppelt pas in de darm aan vitamine B12. Deze koppeling is nodig voor de opname van vitamine B12 in het lichaam. Dat gebeurt aan het einde van de dunne darm. Waarschijnlijk neemt je lichaam zo’n 40 tot 50% op van de vitamine B12 die je binnenkrijgt .

 

Vitamine B12 tekort

Een tekort ontstaat als je geen dierlijke producten eet of te weinig van het eiwit Intrinsic Factor hebt, waardoor je lichaam de vitamine B12 niet goed kan opnemen. Ook kan de opname van vitamine B12 door de darm zijn verlaagd bij maag-darminfecties en bij aandoeningen waarbij de productie van maagzuur verminderd is, zoals atrofische gastritis. Ouderen kunnen vitamine B12 minder goed opnemen omdat de productie van maagzuur en de intrinsieke factor afneemt bij het ouder worden. Medicijnen die maagzuur remmen of binden, kunnen de opname van vitamine B12 in de maag verminderen. Een aanvulling met een voedingssupplement met vitamine B12 kan wenselijk zijn.

 

Vitamine B12 als voedingssupplement

Vitamine B12 komt in voedingssupplementen voor als tablet, zoals in Lamberts Vitamine B12 als methylcobalamine. Het is ook vaak onderdeel van een multi of een vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines. Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. 
Er zijn ook vitamine B12 injecties, deze kunnen door de huisarts gegeven worden als behandeling bij een ernstig tekort.

 

Lamberts geschikt voor vegetariërs en veganisten

Wist u dat de meeste Lamberts producten geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten? Steeds meer mensen kiezen bewust voor een vegetarische of veganistische levensstijl. Lamberts Healthcare producten sluiten uitstekend aan bij deze filosofie. Nagenoeg het hele Lamberts assortiment is geschikt voor vegetariërs en/of veganisten.

Klik hiernaast voor een compleet overzicht van alle geschikte Lamberts producten.

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen