Wat is methylering?

Wat is methylering?

Het belang van methylering

Methylering duidt op de overdracht van een methylgroep naar een organische verbinding. 

Waarom is methylering belangrijk?
Methylering speelt een cruciale rol bij vele lichaamsfuncties, waardoor we zowel fysiek als mentaal kunnen opereren. 

De belangrijkste functies zijn:

  • Controle van het immuunsysteem
  • Detoxificatie (van o.a. homocysteïne en giftige metalen)
  • Cognitieve functie
  • Hormoon regulatie

Verstoringen van de methyleringscyclus kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken die soms verband houden met de bovenstaande lichaamsfuncties

Nutriëntentekorten als oorzaak van een verstoorde methylering.

Er zijn meerdere oorzaken maar voeding is een van de sterkst beïnvloedbare factoren welke een directe rol speelt in de methyleringscyclus. Daarom is de methylering sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van een aantal belangrijke micronutriënten in de voeding. Een tekort aan een van deze nutriënten kan ons vermogen om effectief te methyleren sterk verminderen.

Belangrijke nutriënten zijn:

  • Folaat (Foliumzuur)
    Omdat het lichaam geen foliumzuur kan synthetiseren, is de DNA-methyleringscyclus afhankelijk van een voldoende inname van dit nutriënt via de voeding. 5-MTHF, de actieve vorm van foliumzuur, is nodig is voor de aanmaak van methionine en vervolgens voor de vorming van de methyldonor, SAM.
  • Vitamine B12
    Methylcobalamine, een cofactorvorm van vitamine B12, is nodig voor de methyleringscyclus. Deze ‘actieve’ vorm van B12 is essentieel voor de hermethylering van homocysteïne tot methionine.
  • Vitamine B6
    SAM-niveaus worden ook beïnvloed door een inname van vitamine B6 via de voeding. In zijn actieve vorm speelt pyridoxaal 5-fosfaat (P5P) een rol bij de omzetting van folaat in zijn actieve vorm, 5-MTHF.

Andere oorzaken van een verminderde methylering zijn o.a.: genetische mutaties, leeftijd, stress, onvoldoende slaap, hoge blootstelling aan giftige metalen.

 

Aanpakken van nutriëntentekorten

Door een drukke leefstijl en voedsel dat arm is aan nutriënten, hebben steeds meer mensen ondersteuning nodig als het gaat om methylering. Waar een tekort aan nutriënten een van de belangrijkste oorzaken is van verminderde methylering, kan een verhoogde inname van nutriënten zoals foliumzuur, vitamine B12 en vitamine B6 juist gunstig zijn.

Goede bronnen zijn:

  • Foliumzuur: Broccoli, witlof, groene bladgroenten, erwten, kikkererwten en kidneybonen.
  • Vitamine B12: Vlees, vis, kaas, melk en eieren.
  • Vitamine B6: Varken, gevogelte, sommige vissen, pinda’s, sojabonen, tarwekiemen, haver, bananen en melk.

Wanneer er desondanks onvoldoende van de genoemde nutriënten kan worden opgenomen kan suppletie van deze bestanddelen (separaat ingenomen of in de vorm van een goede multivitamine) een goede oplossing bieden.
 

Gemethyleerde vitamines

Ons lichaam kan moeite hebben om deze nutriënten om te zetten in hun actieve, gemethyleerde vorm. Waar dit het geval is, zijn voedingssupplementen beschikbaar die deze nutriënten aanbieden in hun actieve vorm. Deze supplementen helpen om de biologische beschikbaarheid te garanderen, zelfs wanneer de efficiëntie van genen in het gedrang komt, of wanneer omgevingsfactoren het methylatieproces in gevaar brengen. Wanneer een vitamine op deze manier wordt ingenomen, kan het lichaam zijn functies versterken zonder zelf te hoeven methyleren. 
Een multivitamine met o.a. methylfolaat, de actieve vorm van foliumzuur, met daarnaast ook vitamine B6 als pyridoxaal-5-fosfaat en vitamine B12 als methylcobalamine kan als zeer zinvol worden gezien.

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen