Ontspanning en Rust

Ontspanning en Rust

Iedereen lijkt wel te hollen en te vliegen. Geen tijd om iets af te spreken, een agenda die alsmaar voller wordt met allerlei activiteiten. Hoe zit het met jou balans tussen al die drukte en ontspanning?

Het goede nieuws is dat je lichaam sterk genoeg is om drukte aan te kunnen. Je bent stressbestendig.
Maar soms kan je lichaam wel een beetje hulp gebruiken!

 

Wat is stress?

Stress is hetzelfde als spanning en is niet per definitie slecht. Bij gezonde stress gaat je hartslag omhoog en ga je wellicht sneller ademen doordat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Voor een examen, een presentatie of misschien wel een vakantie is dit meestal het geval en dat is goed. Er gaat meer zuurstofrijk bloed naar je hart en spieren toe waardoor je lichaam klaar is voor actie en je goed kunt functioneren. Meestal zijn de effecten van deze spanning erg kort. Als de spanning is verdwenen, dan herstelt je lichaam zich.

Als je last hebt van stress is het belangrijk om de oorzaak van de spanning te achterhalen. Bedenk wat je kunt doen om de situatie te veranderen en te voorkomen dat de stress opnieuw oploopt. Als je voelt dat je gespannen raakt, neem dan maatregelen te voorkomen dat het erger wordt.

 

Wat is onrust?

Onrust heeft te maken met de verwerking van alle indrukken van de dag. Een onrustig gevoel ontstaat als je de indrukken (en bijbehorende emoties) niet helemaal verwerkt. Door deze onverwerkte emoties kan er een gevoel van onrust ontstaan.
Onrust kan zorgen voor stress en lichamelijke ongemakken zoals het moeilijk in slaap komen, prikkelbaar zijn, concentratieproblemen en het niet lekker in je vel zitten.


Slaapproblemen

Soms lukt het niet om lekker in slaap te komen of word je midden in de nacht wakker en val je weer moeilijk in slaap.
 

LEES MEER OVER SLAAPPROBLEMEN

 

Hoe kan ik ontspannen en herstellen?

Ontspanning is nodig om lichaam en geest te laten herstellen van inspanning. Krijgen deze niet de tijd om bij te komen, dan stapelt de spanning en vermoeidheid zich op. Tot het teveel wordt. U kunt veel meer aan, als u tussendoor ontspant. Wanneer op het werk de druk hoog is en er veel van u gevraagd wordt, kunnen ontspanning en rust erg lastig in te passen zijn. 


Ben ik te gespannen? Zit ik in een vicieuze cirkel?

Vaak zijn mensen zich niet (meer) bewust dat zij voortdurend te gespannen zijn. Ze zijn niet anders gewend dan dat hun lichaam wat stijf voelt en dat ze maagpijn of rugklachten hebben of moe opstaan. Ook koppelen mensen hun klachten vaak niet aan hun situatie en stress. Hoe zit dat bij u? 

Met spanningsklachten loopt u het risico in een vicieuze cirkel terecht te komen. Door de klachten gaat u zich waarschijnlijk zorgen maken of ergeren en daardoor neemt de stress weer toe. En de klachten verergeren. In deze neerwaartse spiraal versterken stress, lichamelijke klachten en uw reactie daarop elkaar.
 

Hoe kan ik ontspannen?

Voor de één is ontspanning uitgaan met vrienden of lekker uit eten, voor de ander is het met een goed boek op de bank zitten. Weer een ander kan niet zonder zijn sport. Ontspanning kunt u geestelijk of lichamelijk zoeken. Op een actieve of op een passieve manier. Er is ook niet één ontspanningsoefening die voor iedereen werkt. Het is belangrijk dat u voor uzelf nagaat wat ontspannend voor u is, waar ú plezier aan beleeft. Zodat uw hoofd leeg wordt en het lichaam ontspant.

Voorbeelden van ontspanningsoefeningen zijn bijvoorbeeld: Yoga, mindfullnes en meditatie. 

 


Hulp uit de natuur: Valeriaan

Echte valeriaan (Valeriana officinalis) is een kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De soort komt voor in de gematigde delen van Eurazië. Uit de wortelstok wordt een extract verkregen dat toepassing vindt als bestanddeel voor rustgevende middelen. Valeriaan werd reeds tweeduizend jaar geleden in het oude Griekenland gebruikt. Hippocrates beschreef reeds de eigenschappen van valeriaan.

Valeriaan is een bekende plant binnen de fytotherapie. Extracten van deze plant (verkregen door extractie met 70% ethanol in water) bevorderen een natuurlijke gezonde nachtrust en helpen bij het in slaap vallen.


Lamberts Valeriaan 1600mg

Een natuurlijke rustgever (dag en nacht) met ontspannende en rustgevende eigenschappen. Ondersteunt de geestelijke balans bij stresssituaties. Bevordert een natuurlijke gezonde nachtrust en helpt bij het in slaap vallen. Daarnaast ondersteunt Valeriaan een gezonde spijsvertering en is goed voor het geheugen*.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

 

What are you looking for?

Your cart