Vitaminen

Vitaminen

Vitaminen

Vitaminen zijn een groep van organische nutriënten, die onontbeerlijk zijn voor de regulatie van chemische processen in ons lichaam. In het algemeen worden vitaminen verkregen uit de voeding of supplementen.

Er zijn twee belangrijke groepen vitaminen:

 • Vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D en E. Deze kunnen worden opgeslagen in het lichaam
 • Water oplosbare vitaminen, de B-vitaminen en vitamine C. Deze kunnen niet in het lichaam worden opgeslagen.

Vitamine C

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat deze vitamine in het vocht van de voeding zit en direct wordt opgenomen in je bloed. Als je lichaam deze vitamine na inname niet direct nodig heeft, dan gaat het teveel aan vitamine C meteen met je urine je lichaam weer uit. Daarom moet je ervoor zorgen dat je regelmatig vitamine C binnenkrijgt. Of neem vitamine C met een gereguleerde afgifte.

Ascorbinezuur
De officiële naam van vitamine C is ascorbinezuur, wat is afgeleid van het Latijnse woord scorbutus, of wel scheurbuik. Scheurbuik is de bekendste ziekte die ontstaat door een tekort aan vitamine C. Ascorbine betekend letterlijk ‘geen scheurbuik’.

De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn: groenten, fruit en aardappels.

Weten waar vitamine C nog meer in zit? Check ‘Waar zit het in’ voor meer informatie over vitaminebronnen en wat deze vitaminebronnen bijdragen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 

Waar is Vitamine C goed voor? 
Vitamine C heeft veel taken:

 • heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
 • bevordert de weerstand tijdens en na fysieke inspanning
 • is belangrijk voor je huid, sterke tanden en voor het tandvlees
 • is van belang voor een goede conditie van de bloedvaten
 • voor het behoud van sterke botten en gezond kraakbeen
 • heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
 • bevordert de opname van ijzer in je bloed
 • ondersteunt het energieniveau
 • draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade

Lamberts heeft diverse Vitamine C formules in haar assortiment.

Omdat Vitamine C snel wordt uitgescheiden, kiest men vaak voor een Time Release-vorm. Het Vitamine C-niveau in het bloed is hierdoor ook stabieler voor een langere periode. Het bootst verder de natuurlijke situatie van voedselvertering na en de effecten van de Vitamine C zijn langer aanwezig.

 

 

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die ofwel via voeding, dan wel door het lichaam kan worden geproduceerd als zonlicht op de huid valt. Mensen die te weinig zonlicht krijgen kiezen vaak voor het aanvullen van vitamine D. 

De meest voorkomende vormen van vitamine D (calciferol) zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Ergocalciferol is een plantaardige vorm, terwijl cholecalciferol afkomstig is van dierlijke bron. Vitamine D3 wordt ook door de mens aangemaakt in de huid onder invloed van ultraviolet licht, zoals de zon (vandaar de bijnaam ‘zonvitamine’).  Beide vormen vitamine D worden in de lever omgezet in het metaboliet calcidiol (25-hydroxyvitamine D). Calcidiol wordt vervolgens in de nieren en andere cellen en weefsels (naar behoefte) omgezet in het biologisch actieve hormoon calcitriol (1,25-dihydroxyvitamine D). Het is belangrijk om te weten dat op het gebied van suppletie de vitamine D3 in de meeste gevallen effectiever lijkt te zijn dan vitamine D2 in het verhogen van calcidiol in het bloed en uiteindelijk calcitriol.

Waarom is Vitamine D belangrijk?
Vitamine D is essentieel voor gezonde botten en tanden en wordt ook belangrijk geacht voor een gezond immuunsysteem. Vitamine D draagt ook bij tot de instandhouding van een normale werking van spieren en speelt een rol in het celdelingsproces.

 

Voor wie is Vitamine D belangrijk?
O.a. voor:

- Ouderen, vooral diegenen met twijfelachtige nutriënten inname.
- Iedereen met weinig of geen blootstelling aan zonlicht.

 

Lamberts en Vitaminen

Lamberts levert meer dan 25 enkelvoudige vitamine-producten, waaronder: de individuele B-vitamines, vitamine C in poedervorm, tabletten en ook in de time release vorm. Daarnaast 3 verschillende sterktes van vitamine D, 3 verschillende sterktes van vitamine E en een vitamine K Complex.

Elk van deze producten is gemaakt volgens GMP farmaceutische richtlijnen, met alleen de beste grondstoffen.

 

What are you looking for?

Your cart